HTML

Izombuilder Twitter

Izombuilder.com

Izombuilder, avagy az agyatlan gyúrós élete! izombuilder(kukac)gmail.com

Linkblog

2010.07.04. 16:09 Izombuilder.com

Főzés és az egészség

Aki olvasgatja a Twitter posztjaimat láthatja, hogy én eléggé szeretek főzni, mivel az egészséges életmód egyik alapfeltétele, hogy tudj saját magadra főzni.

Sajnálatos módon a 21. századba, az egészséges életmód, inkább csak egy marketingfogás (lásd Nrbi ételek) és nem arról szól, hogy hogyan készítsenek az emberek egészségesen finom ételeket. Mivel ez nem egy főzős blog, ezért nem fogok konkrét receptekkel bombázni titeket, de a véleményemet csak leírom. 

A MotoGp verseny előtt túl hamar kapcsoltam be a TVt (igazából TV program...) és pont elkaptam, ahogy épp Sthl főz. Már kezdtem volna tovább kattintani, de egy mondat megütötte a fülemet:"A legszigorúbb XY francia diétának is megfelel." Ezután elmondta, hogy ez a diéta voltaképpen arról szól, hogy a magas GI (glikémiás indexű) szénhidrátokat mellőzik, mint példáúl a krumpli, rizs, kenyér, tészta stb. Lényegében ezzel majdnem minden lényeges szénhidrátforrást kiiktatnak. Természetesen elmondja, hogy ez mennyire egészséges és a franciák, az egyik legegészségesebb nép, ami valószínűleg visszavezethető arra, hogy ők nagymennyiségben fogyasztanak olivaolajat. Ezért Ő úgy gondolta, hogy a csirkecombot (csirke egyik legzsírosabb része), 2 deci olivaolajban pácolja (volt más is de itt nem ez a lényeg), majd ebben illetve még hozzáadott olivaolajban kisütve, később ezt szósznak felhasználva megeszik, egésségesek lesznek. 

Itt két dologgal vitatkoznék. Rögtön látszik az egész diéta vagy konkrétan szerintem ez a csodadiéta tudásáról a felületes ismeret. Pontosítani kellene, hogy mi a magas GI szénhidrát és mi nem. A sokak által ismert kenyér alapvetően nagyon magas GI étel, de itt is van kivétel, mégpedig a TELJESKIÖRLÉSŰ kenyér (nem a rozsos), ami már nem számít magas GI ételnek. De mondhatnám a barna rizset, aminek kifejezetten alacsony a GIe.

Ezután már csak hab a tortán, az olivaolaj. Drága Sthl, az olivaolaj sütés alatt teljesen átalakúl és a szerkezete felbomlik, átalakul és káros anyagok keletkeznek (polimerizációs vegyületek), illetve transz-zsírsavvá alakulnak, ami már nagyon káros a szervezetre nézve. Ebből pedig több, mint 2 decit bevinni egy étellel, legkevésbé sem mondható egészségesnek.

Sajnos ezt a műsort nagyon sokan megnézik és persze elhiszik, hogy ha ezeket az ételeket megeszik, egészségesek lesznek és esetleg még fogynak is... közbe persze épp az ellentéte történik.

Szólj hozzá!

Címkék: hazugság életmód olaj főzés twitter étkezés


A bejegyzés trackback címe:

https://izombuilder.blog.hu/api/trackback/id/tr912128748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása